Címlap » Sztárhírek » Boldog Születésnapot Han Solo!

Boldog Születésnapot Han Solo!

Han Solo, egy népszerű, képzelt szereplő, George Lucas: Csillagok háborúja univerzumában. Először a Csillagok háborúja IV. Egy új remény című epizódban tűnik fel, mint hivatásos űrcsempész. Egyetlen társa Csubakka, egy vuki volt. Han, bár eredetileg nem így tervezte, csatlakozik a Lázadó Szövetséghez (amiben fokozatosan a tábornoki rangig emelkedik), és nagyban hozzájárul a Halálcsillagok megsemmisítéséhez, valamint a Császár hatalmának megdöntéséhez. Időközben […]

Szerző: Frenyó Krisztina

Publikálás: 2013-07-13.

HanSoloCantinaHan Solo, egy népszerű, képzelt szereplő, George Lucas: Csillagok háborúja univerzumában. Először a Csillagok háborúja IV. Egy új remény című epizódban tűnik fel, mint hivatásos űrcsempész. Egyetlen társa Csubakka, egy vuki volt.

Han, bár eredetileg nem így tervezte, csatlakozik a Lázadó Szövetséghez (amiben fokozatosan a tábornoki rangig emelkedik), és nagyban hozzájárul a Halálcsillagok megsemmisítéséhez, valamint a Császár hatalmának megdöntéséhez.

Időközben beleszeret Leia hercegnőbe, akit az Új Köztársaság kikiáltása után feleségül vesz, és akitől három gyermeke születik: Jaina, Jacen és Anakin Solo.

A karaktert a ma 71 éves, Harrison Ford alakította. Han Solo harc

A gyermek Han

A Corellián született, 11 évvel a császár uralma előtt. Szüleit soha nem ismerte meg, csak sejtette, hogy ki lehetett az apja és az anyja. Két évesen Garris Shrike maga mellé vette, koldulásra és tolvajlásra kényszeríttette, mint ahogy még egy tucat gyereket Han mellett. Ott egyetlen barátja volt: Dewlana, egy vuki. Dewlana segített Hannak kideríteni, hogy mi a vezetékneve. Egész addig csak azt tudta, hogy Hannak hívják. 18 éves korában elszökött Shrike-tól, és elvesztette Dewlanát is, aki feláldozta az életét, hogy Han elmenekülhessen.

Az ifjú Han

Egy droidvezérelte szállítóhajóval az Ylesiára ment, ahol a T’landa Til papoknak kezdett el dolgozni, Vykk Draygo néven. Később azonban rájött, hogy a papok nem igazi papok, és az áhítatot (amellyel a zarándokokat uralmuk alatt tartják, és a fűszergyárakban való munkára kényszerítik) bármely hím T’landa Til képes előidézni.

Han összebarátkozott az egyik zarándokkal, Bria Tharennel. Meggyőzte arról, hogy a papok csalók, és rávette, hogy szökjön el vele. Egyetlen akadályuk Muuurgh volt, egy togoriai, akit a főpap, Teroenza bérelt fel Han figyelésére. Azonban Muuurghot is sikerült maga mellé állítania, azzal hogy elárulta neki, hogy a szerelme Mrrow nem veszett el, csak Teroenza rejtette el előle. Egy éjszakán aztán Han, Bria és Muuurgh elszöktek, de még előbb ellopták Teroenza műkincsgyűjteményét, és felrobbantották a fűszergyárat. A kincsek összeszedése közben azonban észrevették őket, és tűzharcba keveredtek. A harcban meghalt Zavval, a hutt is. Hanék felvették közben Mrrowot, és elindultak a Togoriára. Részt vettek Muuurgh és Mrrow esküvőjén, majd Briával elindultak a Korélliára. Ott meglátogatták Bria szüleit, és Han eladta Teroenza műkincseinek egy részét. Ezután elindultak a Coruscantra. A Coruscanton Hannak nehézségei adódtak, ugyanis nem tudta felvenni a számlájáról a pénzét, amit a kincsekért kapott. A birodalmiak elől menekülnie kellett, és ráadásul az egyetlen, aki fontos volt neki, Bria is otthagyta. Szerencsére Bria apja küldött pénzt Hannak, így elvégeztetett egy retinaműtétet, így már papíron is Han Solo volt, és nem volt priusza. Nyugodt szívvel adta le tehát jelentkezését az akadémiára. Amikor megtudta, hogy felvették, boldogan ment el sörözni egyet, ám ekkor összefutott egy régi ismerősével: Shrike-kal. Megtudta tőle, hogy az Ylesiai főpap, Teroenza vérdíjat tűzött ki Vykk Daygo fejére. Azonban hiába keresték Vykk Draygo-t, hisz nem létezett. Shrike volt az egyetlen, aki tudta, hogy Han Solo és Vykk Draygo ugyanaz személy. Han szerencsére le tudta győzni Shrike-ot, és egy másik fejvadászt, aki Shrike-ot követte.

HanSoloAdventuresElvégezte az akadémiát, elég jó eredményekkel, ám nem sokáig bírja nézni feletteseit, amint rabszolgáikat verik, így megment egy wookie-t, Csubakkát a haláltól, de ezért kirúgják a flottától. Chewie-val összebarátkoztak, és csempészkedni kezdtek. Az egyik útjuk alkalmával Han meglátta az egyik Ylesiai papot, amint épp híveket gyűjtött. Az is észrevette őt, így újra veszélyben volt. Fejvadász fejvadászt követett, mígnem egyszer Han nem tudott mit tenni: Boba Fett elkapta. Egy idegen azonban segített neki, és Boba Fettet a Slave I-en elküldték egy messzi bolygóra, elkábítva. Az idegen Hant kereste, hogy az megtanítsa űrhajót vezetni, mert egy szabakkjátszmán nyert egy hajót: a Millenium Falcont. Az idegen neve Lando Calrissian volt. Han beleszeretett Lando hajójába, és elhatározta, mindenképpen meg kell szereznie. Egyelőre azonban nem volt pénze, így Jiliacnak és Jabbának kezdett dolgozni. Minden jól ment, Jabba még Boba Fettet is lefizette, hogy ne üldözze Han Solo-t. Nem akarta ugyanis elveszíteni a legjobb pilótáját. A Birodalom azonban bejelentette, hogy felszámolja az illegális tevékenységet a galaxisban. A Nar Shadda – becenevén a csempészek holdja – elpusztításával akartak példát statuálni, ezt azonban Han nem akarta hagyni. Megszerezték a birodalmiaktól a támadás haditervét, majd ismerőseivel összeálltak, és a csempészekből egy egész jó flotta lett. Eséllyel szálltak szembe a Birodalmi flottával, amelyek közt szerencséjükre nem volt csillagromboló, így megnyerték a csatát. Ezután Han a félretett pénzével a Nagy Bespini szabakkjátszmára ment, ahol elnyerte Landótól az ezeréves sólymot. Bria távolról figyelte Han tevékenységét, miközben Ő maga a Vörös Kéz nevű különleges felkelő alakulat parancsnokaként egyre-másra birodalmi hajókat és bázisokat támadott meg. A sors úgy hozta, hogy még egyszer együtt lehettek, mikor Bria az Ylesia elleni végső leszámolást tervezte és ezért csempészek segítségét is kérte. A támadás sikerült, de Bria becsapta Hant és a beígért részesedést a talált fűszerből és kincsekből a Felkelésnek tartotta meg. Ezek után Han fogadalmat tett, hogy soha többet nem bízik egy nő szavában és ha még egyszer találkoznak, megöli Briát. A bolygó kiürítésekor koréliai gyerekeket találtak a romok között és Csubakka nyomására felvették őket, hogy visszaszállítsák őket az anyabolygójukra.

Jabba közvetlen ezután egy fűszerszállítmány fuvarját bízta rá, de a dolog balul sült el, mivel birodalmi cirkálók vártak rájuk és ki kellett dobniuk a fűszert a hajóról. Mikor visszamentek a helyszínre már nem találták meg a szállítmányt és Hutt lord ezek után tíz napot adott Solónak, hogy megadja a tartozását. A Tatuinon Boba Fett adta át neki Bria utolsó üzenetét, amit akkor kellett átadnia a fejvadásznak, ha a lány meghalna. Bria egy felkelő támadásnál vesztette életét, mikor egy titkos birodalmi szuperfegyver adatait lopták el és közvetítették a Tantive IV koréliai blokádtörőre…

Egy új remény

Han és csubakkaHan és Csubakka a Tatuin bolygón találkoznak először Ben Kenobival és Luke Skywalkerrel, akik felbérelik, hogy vigye el őket az Alderaanra. A férfi óriási adósságai miatt belemegy a dologba. A Millennium Falconnál azonban már várja a hitelezője, Jabba, aki fegyvereseivel körülvétette a hajóját. Han szokásához híven csak bizonygatja neki, hogy kiegyenlíti a hatalmas tartozását, ám ezúttal sem fizet. Másnap utasaival elindul az Alderaanra. Szkeptikusan szemléli, ahogy Ben az Erő használatára tanítja Luke-ot. Nem titkolja, szerinte az egész jedi filozófia csak hókuszpókusz. Mire az Alderaanhoz érnek, a bolygónak már nyoma sincs, ugyanis Darth Vader és Tarkin szétrobbantották a Halálcsillaggal. Han könnyelműen elkezd egy Tie vadászt üldözni, így a Halálcsillag vonósugarába kerülnek, s az beszippantja a Millennium Falcont. Han és a többiek elrejtőznek a csempészáru tárolóhelyében, majd szert tesznek a birodalmi rohamosztagos páncélokra. R2-D2 rácsatlakozik a központi számítógéphez. R2-D2 információi birtokában Ben Kenobi vállalja, hogy kikapcsolja a vonósugarat. Han, Luke, Csubakka és a droidok a hangárban várakoznak. Amikor R2-D2 a központi számítógéptől megtudja, hogy Leia hercegnő itt raboskodik, Luke azonnal a lány megmentésére sietne. Han azonban csak akkor hajlandó vele menni, amikor Luke felveti azt a lehetőséget, hogy a lázadók majd busásan megfizetik őt a sikeres mentőakcióért. Nagy nehezen sikerül is kiszabadítaniuk Leia hercegnőt a börtönből, majd visszasietnek a Millennium Falconhoz, a hangárba, ahol Dart ÍVader a szemük láttára győzi le Bent kardpárbajban. Így a fiatalok az önfeláldozó Ben nélkül szöknek el a Halálcsillagról. Még maguknak sem vallják be, de valójában Han és Luke vetélkednek Leia hercegnő szerelméért. Darth Vader nyomkövetőt helyeztetett a Millennium Falconra, így a birodalmiak követik őket a Yavin IV-re, a felkelők titkos támaszpontjára. Han megkapja a jutalmát a mentőakcióért, de nem akar hivatalosan is csatlakozni a lázadókhoz, noha Luke ezt várja tőle. Végül mégis Luke segítségére siet, s a Halálcsillag légterében vívott csatában hibázásra kényszeríti a Luke-ot üldöző Darth Vadert. Ezután Luke találatának köszönhetően megsemmisül az első Halálcsillag. A győzelmet követő katonai tiszteletadáson Leia hercegnő kitünteti Hant, Luke-ot és Csubakkát a hőstetteikért.

A Birodalom visszavág

Han Solo és LeilaA lázadóknak nem maradt más választása, el kellett menekülniük a Yavinról. A jeges Hothrendszert alkalmasnak találták, hogy elrejtőzhessenek a Birodalom elől, így ott építették fel az Echo bázist. Han innen is el akart menni, hogy Jabbát még idejében kifizethesse, de Luke nem tért vissza a felderítő útjáról, így kiment, hogy megkeresse. Éppen sikerült megmentenie Luke-ot a megfagyástól, de újabb probléma akadt: a Birodalom felfedezte őket a kihalt bolygón. Han Leia hercegnővel az utolsó pillanatig a bolygón maradt, majd a Millennium Falconnal próbáltak elmenekülni. A hiperhajtómű azonban nem működött, ezért egy aszteroidamezőben elbújtak. Időközben Leia hercegnő és Han között elcsattan az első csók, melyet a férfi kezdeményezett. Az egyik nagy aszteroidában bújtak meg. Ott egy darabig vártak, ám a hercegnő észrevett valamit. Han rögtön kirohant, hogy megnézze mi az. Egy mynock volt (egy kis élőlény, ami a kábeleket szétrágja). Amikor Han lelőtte a mynockot, a talaj megremegett. Akkor szörnyű dolog jutott eszébe, ezért még egyszer belelőtt, a talaj pedig ismét megremegett. Ekkor jött rá, hogy egy hatalmas űrcsigában vannak. Gyorsan elindította a Falcont, és kirepültek a szörnyből. Egyenest az Executor felé vette az irányt, majd egyszer csak eltűnt a birodalmiak elől. Han régi trükkje volt ez, hogy a hajó alá repül, és rátapad. Vader, mivel nem tudott mit tenni, belépett a hiperűrbe, Hanék pedig megmenekültek. Boba Fettet azonban nem tudta átverni, így az sokkal előbb odaért a Bespinre a Slave I-gyel, mint a Falcon. Fett értesítette Darth Vadert, és Lando Calrissiant felhasználva csapdába csalták a Korélliait. Vader hibernált állapotban akarja átadni Luke-ot a Császárnak, ám előbb Hanon akarja kipróbálni, hogy egy ember kibírja-e a hibernáló szerkezetben a lefagyasztást. Mielőtt Hant hibernálnák, Leia szerelmet vall a férfinak. Hant lefagyasztása után a fejvadász elszállította a Tatuinra, hogy átadja Jabbának.

A Jedi visszatér

csubakka és HanLeia hercegnő Csubakkával elmegy Jabba palotájába a Tatuinra, és megpróbálja kiszabadítani Hant, de csak kiolvasztani tudja a karbonitból, mert Jabba észreveszi őket. Luke Skywalker is eljön kiszabadítani a barátját. Először megpróbálja szóval rábírni Jabbát, hogy engedje el őket, azonban a Hutt nem egyezkedik, inkább úgy dönt, beledobja őket a sarlacc gyomrába. Luke titkos terve viszont megmenti őket. Han a dulakodás közben belelöki Boba Fettet a sarlakkba.

Sikeres megmenekülésük után Hanék visszatérnek a lázadókhoz, akik közben tudomást szereztek az új Halálcsillag építéséről az Endor erdőhold mellett. Han Solo tábornokot kérték fel a felszíni támadás vezetésére, aki Csubakkával, Leiával, Luke-kal és egy csapatnyi lázadóval elindult az Endorra, ahol csapdába estek, ám hála a kis evokoknak, sikerült felrobbantaniuk a Halálcsillagot védő energiapajzs generátorát. Lando Calrissian vezetésével pedig a lázadók megsemmisítették a Halálcsillagot, rajta az Uralkodóval.

Han a háború után megkérdezi Leiát, hogy szereti-e Luke-ot, aki igennel válaszol. Han először azt gondolja, hogy Luke és Leia között szerelem szövődött, így megígéri, hogy nem áll az útjukba. A lány azonban tisztázza a félreértést; elmondja, hogy Luke-hoz csak testvéri szeretet fűzi, ugyanis a fiú a bátyja. Han és Leia szerelme tehát beteljesül.

Harrison Ford életpályája, ezen a szerepen alapult és ezután nagy mértékben átalakult élete, bár sosem tervezte, hogy színészként éli majd mindennapjait, sokunk örömére, ennél a hivatásnál voksolt. Jó választásnak bizonyult. Nemzetközileg is elismert, egyik legnagyszerűbb férfiszínészként emlegetjük. Ezzel  a vágatlan megemlékezéssel kívánunk neki Boldog születésnapot!

Feeling