Címlap » Kultúra » A szél még ma is ugyanúgy fúj

A szél még ma is ugyanúgy fúj

Vannak történetek, amelyek sosem mennek ki a divatból, időtállóak és örökérvényüek, bármi is történjék. Egyik ilyen méltán örökzöld  regény, az Elfújta a szél címmel látott napvilágot. Az Elfújta a szél  Margaret Mitchell amerikai írónő tollából született 1936-ban. A tíz évig készült regényből, azonos címen filmváltozat is készült 1939-ben. Az Elfújta a szél, minden idők egyik legnagyszerűbb alkotása. A regény már […]

Szerző: Frenyó Krisztina

Publikálás: 2013-07-01.

Elfújta a szél film fotóVannak történetek, amelyek sosem mennek ki a divatból, időtállóak és örökérvényüek, bármi is történjék. Egyik ilyen méltán örökzöld  regény, az Elfújta a szél címmel látott napvilágot.

Az Elfújta a szél  Margaret Mitchell amerikai írónő tollából született 1936-ban. A tíz évig készült regényből, azonos címen filmváltozat is készült 1939-ben. Az Elfújta a szél, minden idők egyik legnagyszerűbb alkotása. A regény már megjelenésekor is hatalmas siker volt, majd generációkat átölelve, – 30 milliónál is több példány fogyott belőle megjelenése óta – egyik legnépszerűbb szépirodalmi olvasmánnyá vált. 937-ben, az írónő megkapta érte a Pulitzer-díjat is, David O. Selznick független hollywoodi producer pedig rögtön megjelenése után megvásárolta a megfilmesítés jogait.

Olyan nagy nevek fémjelezték a rendezői stábot, mint:: Victor Fleming, George Cukor, és Sam Wood. A Producer szerepében,  David O. Selznick tündökölt.

A produkció legelején a legfőbb kérdés az volt, hogy ki játssza el a főszerepet. David a legjobb személy felkutatásához közel 1400 színésznővel készíttetett próbafelvételeket. A szerepre számos elképzelés volt, és volt is kikből válogatni, hisz a harmincas években olyan nagy formátumú színésznők voltak esélyesek O’Hara szerepére, mint Katharine HepburnNorma ShearerBette DavisBarbara StanwyckJoan CrawfordLana TurnerSusan HaywardCarole LombardPaulette GoddardIrene DunneMerle OberonIda Lupino,Joan FontaineLoretta YoungMiriam HopkinsJean ArthurTallulah BankheadJoan BennettFrances Dee és Lucille Ball. A végső szerepválogatáson ketten állták ki a próbát: Katharine Hepburn és egy ismeretlen színésznő. Selznick egészen a film kezdéséig titkolta a Scarlettet játszó színésznő kilétét.

A filmet még el sem kezdték forgatni, de Selznick egy olyan jól kitalált kampánnyal tartotta lázban egész Amerikát, ami csupán egyetlen kérdésből állt: „Ki fogja játszani Scarlettet?” Persze titokban tartva a dolgot, Vivien Leigh már 1937-ben megtudta, hogy ő fogja eljátszani Scarlett O’Harát. Ezt később azzal a jól csengő mítosszal csomagolták be, hogy a producer az utolsó pillanatban felfedezte Vivien Leigh-t, de az igazság ennél még kacifántosabb volt: Laurence Oliviert áthívták a film próbafelvételeire, ahová magával vitte jegyesét, Leigh-t is. Olivier végül nem kapta meg a rá szánt szerepet, Vivient azonban felkérték Scarlett szerepére.

Elfújta a szél fotóNem tudom, ti hogy vagytok vele, de ha kezembe veszem a regényt, vagy csak ránézek erre a képre, ugyanazt érzem, mint amikor először megláttam a képernyőn a jelenetet és meghallottam  a szívbe markolóan szép zenét. Úgy sejtem, hogy a nagyanyáinkat is megindító örökzöld láttán,  majdan  unokáink is hasonlóan fognak érezni, mert vannak szelek, amelyek olyan erősek, hogy semmi nem tudja arrébb fújni őket.

Frenyó Krisztina