Kókuszos-zabpelyhes keksz, cukor nélkül
Alaprecept:10 dkg zabpehely (a darabos jobb, ám lehet zúzott, porrá őrölt, illetve pehelymix)
10 dkg liszt
10 dkg vaj
1 dl langyos víz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg cukor helyett:óvatosan adagolva méz, vagy édesítő (kostoló-próba)
1 teáskanál szódabikarbóna
Ízlés és készlet szerint: csoki darabkák, durvára vágott dió, mogyoró, mandula, reszelt citromhéj, aszalt gyümölcs, esetleg lekvár a tetejére.
Elkészítés: összeforgatjuk a hozzávalókat és halmokat képezve, a kikent tepsire helyezzük, enyhén laposra nyomva, kis helyet hagyva a halmocskák között, 180 fokon kb. 20 percig sütjük. Nem kell megijedni ha kissé puhának tűnik, a nyitott sütőnél meleg levegőn, még tovább szárad. Edzettebbek, és akik a ropogósat szeretik, picit tovább hagyhatják sülni, de nem én mondtam. .-)
Ma, az újabb hóesése ébredve, kissé zabos hangulatba kerültem, na de ez most éppen kapóra jött a konyhában is. Szétnéztem, mit találok itthon, és a megcsappant éléskamra-készleten ledöbbenve, az alábbit ötletem támadt.Többen, többféleképpen készítik, ám általában a zabpehely a lelke ennek a sütinek, és ezt a finomságot kár lenne kihagyni! J
Bátran kezdjetek hozzá, úgy süthetitek, ahogy akarjátok, ízesíthetitek csoki darabkákkal, apróra zúzott csonthéjas gyümölcsökkel, (mandula, dió, mogyoró) aszalt csemegékkel, fűszerekkel. (gyömbér, csillagánizs, fahéj, édesbors) Ám, ha már az egészségnél tartunk, az előkészületeknél is figyeljünk a kalóriaszegény, egészségvédő alapanyagok használatára.
Csokoládé? – nyers csoki, bio csoki.
Cukor? – méz, édesítő, stevia (cukorbetegek is fogyaszthatják)
Lekvár? – színtiszta biogyümölcsből
Liszt? – rozs, finomított, teljes kiőrlésű, tönkölybúza
Ajánlom, mielőbb lássunk hozzá és nyugodtan duplázzuk meg a leírt adagot, mert mire észbe kapunk, lába kél, aztánmeg nem győzzük zabolázni a családot. JSzabjátok, formáljátok ízlésetek szerint ezt a könnyen variálható, egészséges, aprócska nasit.
Ajándéknak sem utolsó, újrahasznosított csomagolópapírral bélelt fémdobozkában, üvegbe zárva, remek meglepi. A natúr keksz barna változata, tömény kakaóporral készül, amúgy az összetevők nem változnak.
Frenyó Krisztina