Címlap » Benzingőz » 220 felett… Nyakunkon a Forma 1

220 felett… Nyakunkon a Forma 1

Hamarosan elindul a verseny a Hungaroringen, amely rengeteg nézőt vonzz a pályára, illetve jobb híján,  a képernyők elé. A magyar nagydíj a Formula-1 egyik versenye, amelyet 1986 óta – megszakítás nélkül – rendeznek meg a Budapest melletti Mogyoród község külterületén található Hungaroring versenypályán. Előtte egy alkalommal, 1936-ban rendeztek Grand Prix versenyt a Népligetben, mely még nem volt hivatalos világbajnoki futam és nem is osztottak a […]

Szerző: Frenyó Krisztina

Publikálás: 2013-07-27.

ferrari_ups_alonsoHamarosan elindul a verseny a Hungaroringen, amely rengeteg nézőt vonzz a pályára, illetve jobb híján,  a képernyők elé. A magyar nagydíj a Formula-1 egyik versenye, amelyet 1986 óta – megszakítás nélkül – rendeznek meg a Budapest melletti Mogyoród község külterületén található Hungaroring versenypályán. Előtte egy alkalommal, 1936-ban rendeztek Grand Prix versenyt a Népligetben, mely még nem volt hivatalos világbajnoki futam és nem is osztottak a verseny végén pontokat. Kisebb átalakítások után a pálya 2003-ban nyerte el jelenlegi vonalvezetését, amelynek hossza 4,381 méter. A verseny hossza 70 kör, vagyis a pilótáknak 306,67 km-t kell teljesíteniük, amely távot körülbelül 110 perc alatt lehet megtenni. A kétórás időhatár életbe léptetésére eddig nem volt szükség, de 1986-ban épphogy be tudták fejezni a versenyt, mert az utolsó kör végén már túllépte a két órát a futam. Az egyetlen esős körülmények között futott verseny a 2006-os volt. Mind az időmérő edzésen (1 perc 19,146), mind pedig a versenyen futott (1 perc 19,071) legjobb köridő Michael Schumacher nevéhez fűződik, aki 2004-ben állította be a pályacsúcsot. A legtöbb pole pozíciót (7) és a legtöbb győzelmet (4) is a hétszeres világbajnok szerezte, Ayrton Senna háromszor nyert a magyar nagydíjon. Szűk pályaszakaszai és éles kanyarjai miatt nehéz az előzés, ezért a Hungaroringet a monacói városi pályához szokták hasonlítani.

versenyautóA 2008-as versenyen bejelentették, hogy a nagydíj szerződését 2016-ig meghosszabbították.

A 2012-es Abu Dhabi nagydíj után tárgyalóasztalhoz ültek a Hungaroring vezetői és a “Forma 1 mindenható ura”, Bernie Ecclestone, mely után elvi megállapodás született újabb 5 éves hosszabbításról egészen 2021-ig. A végleges szerződést 2013-ban írják alá. 2013-as futam után komoly átalakítások kezdődnek a pályán és a jelenlegi nyomvonalat is módosítják új előzési pont beiktatásával és az összes bukótér aszfaltozásával. Felújítják a lelátókat és a Hungaroring környékét is jobban zajmentesítik.

A hétvégén a Red Bull Racing, Mercedes, Ferrari, Lotus és Force India, McLaren, Toro Rosso, Sauber, Williams, Marussia, valamint a Caterham versenyzőiért izgulhatunk.

A huszonkét induló versenyző között szoros és izgalmas küzdelem várható, és úgy tűnik, hogy magasan 220 felett száguldoznak majd a verseny pilótái.száguldó 

Szombaton, délután 14 h-tól láthatjuk az időmérő edzéseket, valamint vasárnap délután 14 h-tól rajtol el a SZÁGULDÓ  CIRKUSZ. A versenyről élőben jelentkezik a köztelevízió, Szujó Zoltánnal. Ki ne hagyjátok!

Video: http://www.f1-live.hu/f1-hirek/magyar-nagydij-beharangozo-elolvad-a-mercedes-siman-nyer-a-lotus/

Frenyó Krisztina

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Benzingőz | Címke: , , , ,

Frenyó Krisztina névjegye

Feeling magazin / Érzéssel éld az életed! "Írni vagy szenvedéllyel, vagy sehogy!" Mindig is szenvedéllyel éltem az életem, ez a szokásom máig megmaradt és minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy az említett jelenség, tulajdonság, a magazin stílusában és az írásaimban is visszatükröződjön. Munkatársaimmal, Értékes, Kifejező és Valós tartalmat próbálunk átnyújtani nektek itt az oldalon.