Címlap » Hírek » 1776. július 4. / Amerika ünnepe

1776. július 4. / Amerika ünnepe

A függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike(Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a Függetlenségi Nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy -Britanniától. Ünneplése leggyakrabban felvonulásokkal, grill-partykkal, piknikkel, baseballmérkőzések megrendezésével történik. A július 4-ei megemlékezéseknek 1777 óta fontos kelléke a tűzijáték.   Egyesek szerint, az ünnep pontos dátumának megválasztása bizonyos szinten önkényesen […]

Szerző: Frenyó Krisztina

Publikálás: 2013-07-04.

Am szabadságszoborA függetlenség napja (Independence Day) vagy egyszerűen július negyedike(Fourth of July) az Amerikai Egyesült Államok egyik szövetségi ünnepe. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a Függetlenségi Nyilatkozat 1776-os kihirdetését, melyben országuk kinyilvánította függetlenségét Nagy -Britanniától. Ünneplése leggyakrabban felvonulásokkal, grill-partykkal, piknikkel, baseballmérkőzések megrendezésével történik. A július 4-ei megemlékezéseknek 1777 óta fontos kelléke a tűzijáték.

 

Egyesek szerint, az ünnep pontos dátumának megválasztása bizonyos szinten önkényesen történt.

amcsi zászlóÚj-Anglia már  1775 áprilisa óta harcban állt a britekkel. A Kontinentális Kongresszusban az első függetlenségre való indítványt csak július 8.-án terjesztették be. Hosszas vita után, július 2.-án a kongresszus egyhangúlag (12–0 arányban), ám titkos szavazással a Nagy-Britanniától való függetlenségre szavazott. A kongresszus a nyilatkozat megszövegezésén dolgozott, majd július 4-én, nem sokkal 11 óra után 12 gyarmat küldöttei megszavazták, s nyomdába küldték a végleges, ám ekkor még aláíratlan változatot. (New York mindkét szavazásnál tartózkodott.) Philadelphiában július 8.-án a szöveg nyilvános felolvasásával és örömtüzekkel ünnepelték a nyilatkozatot.Egészen augusztus 2.-áig tartott, míg a kongresszusi küldöttek aláírták a hivatalos nyomtatott változatot, de még ekkor is csak titokban, hogy megvédjék őket a brit megtorlástól. John Adams, akit Thomas Jefferson a Függetlenség Hivatal nélkülözhetetlen, fáradhatatlan vezetőjének nevezett, a következőket írta feleségének, Abigail-nek július 3.-án:

1776. július második napja legyen Amerika történelmének legemlékezetesebb napja. Kétségkívül úgy gondolom, hogy még a következő nemzedékek is nagy évfordulóként fogják ünnepelni. Az isteni kinyilatkoztatás ünnepeként kell megemlékeznünk róla, s méltóságteljes ünnepélyen köszönni meg a Mindenható Istennek jótéteményét. A kontinens egyik végétől a másikig, a mai naptól mindörökké, pompázatos ünnepeken bemutatókat, játékokat, sporteseményeket kell szervezni, ágyúdörrenéssel, harangokkal, tűzijátékkal adjuk meg az esemény pompáját.

Adams azonban két napot tévedett. Természetesen a július 2.-ai szavazás volt a döntő felvonás. De magán a Függetlenségi Nyilatkozaton a július 4.-ei dátum szerepel. Jefferson felkavaró és megindító beszédét 4-én fogadták el egyhangú szavazással. Ez volt az első nap, amikor Philadelphia lakosai hivatalosan értesülhettek a kontinentális kongresszustól elnyert  függetlenség tényéről, szemben az utcán keringő holmi titkos szavazásokról szóló pletykákkal. 

A Függetlenség Napjának évente megrendezett színes eseménye a Nathan Hot – evő Versenye, amelyre New York City Coney Island kerületében kerül sor. A monda szerint a hagyomány 1916. július 4-én kezdődött, amikor is négy bevándorló ezzel a módszerrel kívánta eldönteni, melyikük a legnagyobb hazafi.

Amerika ünnepel, hosszú vidám hétvége előtt áll, már a mai napon érezhető a kellemes hangulat, sokan szabadságot vesznek ki, hiszen ez mindenki ünnepe, legalábbis Amerikában.

Feeling

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Hírek

Frenyó Krisztina névjegye

Feeling magazin / Érzéssel éld az életed! "Írni vagy szenvedéllyel, vagy sehogy!" Mindig is szenvedéllyel éltem az életem, ez a szokásom máig megmaradt és minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy az említett jelenség, tulajdonság, a magazin stílusában és az írásaimban is visszatükröződjön. Munkatársaimmal, Értékes, Kifejező és Valós tartalmat próbálunk átnyújtani nektek itt az oldalon.