Címlap » Gasztro » Sörös Babgulyás bográcsban

Sörös Babgulyás bográcsban

Hozzávalók 12-14 főre: egy 16 literes bogrács,   sok sör,                                                                                           […]

Szerző: Frenyó Krisztina

Publikálás: 2013-07-09.

babgulyás profilkép

Hozzávalók 12-14 főre:

egy 16 literes bogrács,   sok sör,                                                                                                                                                                                                                                                                                                              2,5 kg hús, amiben legyen vegyesen csontos, füstölt, sertés és marha (felkockázva) 1 kg vegyes zöldség,1-2 paradicsom,1-2 paprika, 5-6 közepes hagyma, pár gerezd fokhagyma,1 liter szárazbab,                                                      1-2 babérlevél, ízlés szerint só, bors, pirospaprika, kakukkfű, Erős Pista, szalonna.

Előkészítés:

 Rendezkedjünk be egy napos főzésre előkészülettel együtt, ennyi fő esetén.

 Érdemes a száraz babot előző nap, még időben beáztatni!

 A főzés napján sört bontunk, majd kockázzuk fel a zöldségeket (minél vegyesebb, annál jobb ízt kapunk), a zeller és petrezselyem szárakat összekötöm, a hagymát (minél apróbbra) és a húsokat (én füstölt csülköt, marhalábszárat és sertés lapockát készítettem elő), ez utóbbit, nem muszáj apróra, mert akkor a hosszú főzés miatt könnyen szétfő! No, meg a hagyma pirításához, a jóféle, házi füstölt szalonnáról se feledkezzünk meg.

 Karcsi sütögetésElkészítés:

Az előkészületekkel végezve a tüzet begyújtjuk és indulhat végre a főzés… A szalonnát zsírjára pirítom, az apróra vágott hagymát beleteszem, kevergetem, ügyelve ne égjen oda! A felkockázott paprikát és paradicsomot is hozzáadom, valamint a felaprózott húsokat és a csontos részeket is utána küldöm, aztán már mehet is a só, a bors, a pirospaprika. Amikor már a hús és a zöldségek is puhára főttek, a szárazbabot is hamarjában levével együtt beleöntöm, hogy összemelegedjenek a hússal. 1-2 babérlevelet is hozzáadok. 

 Karcsi szalonna hagymaMost egy jó darabig (kb. 3-4 órát) főhet egymagában is, időnként azért megkavargatom, megrázogatom a bográcsot, ügyelve, hogy mindig elég víz lepje el. Ha van a bográcsra fedő, azzal fedjük le! Na és persze a tűzről sem feledkezem meg ez idő alatt, amíg nagyokat kortyolunk a sörünkből! Mikor a bab már csak félkemény, akkor jöhet bele a csipetke, na persze, aki szereti (előkészítve: 2 tojással és 15 dkg liszttel készül). Majd mikor már szinte minden bab megfőtt, jöhetnek bele a felaprított zöldségek is! Folyamatosan ügyeljünk a víz mennyiségére a bográcsban, nem elfeledkezve, hogy nem pörköltöt, hanem sűrű levest készítünk! Ekkor jöhet bele a fokhagyma, Karcsi fő a gulyásKakukkfű és ízlés szerint az Erős Pista, nálam ez házi chili krém.  Addig kóstolgatjuk, amíg az ízek jól összebarátkoznak. Lám-lám, majdnem elfogyott az ebéd, amikor eszembe jutott, hogy le kellene fotóznom! 

Jó étvágyat kívánok!

Csott Károly