Címlap » Kultúra » Programajánló / komolyzene

Programajánló / komolyzene

                          SIMON IZABELLA ÉS VÁRJON DÉNES KONCERTJE                                               2013. október 24. 19.00 !                 […]

Szerző: Frenyó Krisztina

Publikálás: 2013-09-24.

                       programajánló várjon dénes zongora   SIMON IZABELLA ÉS VÁRJON DÉNES KONCERTJE

 

                                            2013. október 24. 19.00 !

 

                                         Helyszín: Óbudai Társaskör / Nagyterem

Simon Izabella és Várjon Dénes koncertje a Musica Sonora Kamarazenekarral

 

Simon Izabella, Várjon Dénes – zongora

Vezényel:

Illényi Péter

M. Haydn: Nyitány A bűnbánat és a megtérés harca című oratóriumból MH 106

Mozart: G-dúr zongoraverseny, K. 453

M. Haydn – Mozart: G-dúr szimfónia, K. 444/425a

Mozart: B-dúr zongoraverseny, K. 456

Várjon Dénes és Simon Izabella méltán elismert és szeretett művészek a hazai és külföldi koncertlátogatók körében. A fiatal művészpáros ezúttal Mozart egy-egy zongoraversenyét szólaltatja meg a Musica Sonora Kamarazenekarral.

A no.17-es G-dúr és a no.18-as B-dúr zongoraverseny egyaránt 1784-ben keletkezett és mindkettő egy-egy melléknevet is visel. A G-dúr esetében ez a melléknév „Ployer II.”, ami a mű keletkezésekor még csak 19 éves Barbara Ployer-re, Mozart egyik tehetséges zongora és zeneszerzés tanítványára utal, és akinek Mozart a no.14-es (Esz-dúr) zongoraverseny után e művet is ajánlotta.

A B-dúr zongoraverseny pedig a „Paradies” melléknévvel lett ellátva, a hároméves korától vak zeneszerző és zongoraművész Maria Theresia Paradies-nek ajánlva, aki korábban Leopold Mozart növendéke is volt, és aki ekkoriban már elismert és neves művész volt Bécsben. Paradies mind külföldi turnékon, mind Ausztria-szerte előszeretettel játszotta, legfőbb tanára, Leopold Kozeluch művei mellett Joseph Haydn zongoraversenyeit, illetve időnként Wolfgang Amadeus Mozart műveit is.

A koncert két másik darabja Michael Haydn műve. Bár a műsor második felében felcsendülő szimfóniát egészen Lothar Perger zenetudós 1907-es felfedezéséig Mozartnak tulajdonították, valójában Michael Haydn no. 25-ös szimfóniájáról (MH 334.) van szó, melyet Mozart saját maga számára tanulmányozási céllal leírt és apróbb változtatások mellett kiegészítve a fenti zongoraversenyek keletkezési évében, 1784-ben egy lassú bevezetővel is ellátott. Így történhetett, hogy bár a mű nagy részét Michael Haydn komponálta, mégis e háromtételes kompozíciót a világ elsősorban Mozart no.37-es G-dúr szimfóniájaként ismerte meg. A koncert nyitószáma pedig Michael Haydn második, nagyszabású A bűnbánat és a megtérés harca című oratóriumának nyitótétele, ami igazi ritkaság, hiszen Magyarországon eddig egyetlen alkalommal hallhatta a közönség.

Belépőjegy: 1800 Ft, diákjegy 900 Ft

 Együttműködő partner: Musica Sonora Alapítvány

Jó szórakozást kívánunk!

– Feeling –

Szerző: Bejegyzés időpontja: | Kategória: Kultúra

Frenyó Krisztina névjegye

Feeling magazin / Érzéssel éld az életed! "Írni vagy szenvedéllyel, vagy sehogy!" Mindig is szenvedéllyel éltem az életem, ez a szokásom máig megmaradt és minden igyekezetemmel azon vagyok, hogy az említett jelenség, tulajdonság, a magazin stílusában és az írásaimban is visszatükröződjön. Munkatársaimmal, Értékes, Kifejező és Valós tartalmat próbálunk átnyújtani nektek itt az oldalon.